Monumento a Bartolomeo Colleoni vagyis Bartolomeo Colleoni gigamega lovas szobra a komáromi Csillagerődben.

Illetve nem teljesen mondunk igazat, mert csupán a gipsz másolata kerül kiállításra a komáromi Csillagerődbe.

Na, de valljuk be, így is monumentális lesz. Hiszen, ha csak annyit mondunk, hogy az eredeti szobor magassága 395 cm és a Csillagerődben kiállításra kerülő gipszmásolat az építészeti tervekkel összhangban a kiállítótér padlójától számítva mintegy 14 méterre magasodik, akkor azt hiszem mindenkinek tátva marad majd a szája. A Mányi István építész által megálmodott kiállítótér kifejezetten a Colleoni köré készült, a szobrot így két szintről is szemügyre vehetik majd a látogatók.

Az eredeti Colleoni lovas szobor Velencében, azon belül is a Castello negyedben tekinthető meg. Érdekesség, hogy Colleoni a manapság nem nagy népszerűségnek örvendő Bergámóból származó, keménykezű zsoldos, hadvezér volt, aki halála előtt felajánlotta minden vagyonát Velence városának. Egy feltétellel:

“Halálom után emeltessék gigantikus lovas szobor, bronzból! a Szent Márk – székesegyház előtt!”


Na ezt nem kapta meg szegény Bartolomeo. A városi jegyző feltehetőleg nem kötötte az orrára, hogy nincs az az Isten, hogy bárkinek is lovas szobrot állítsanak a Szent Márk térre. Helyette viszont, azzal kenyerezték le, utólag, hogy a hasonló nevű Scuola San Marco elé állíttatták fel emlékművét. Na bumm, ezt tedd zsebre Colleoni…

Mindenesetre, akinek nincs lehetősége Velencéig utazni, hogy aztán a Scuola San Marco téren megnézze szegény Colleoni bronz lovas szobrát, annak közelebb lesz Komárom, ahol a monumentális alkotáson kívül olyan gipsz szobor másolatokkal is találkozhat, melyekkel az országban máshol nem. Különlegességüket és egyediségüket tovább fokozza, hogy van köztük olyan darab is, melynek az eredetije már megsemmisült vagy galád műkincsrablók titkos alagsori pincéjében porosodik.

A kiállítás építési munkálatai, előkészületei már február óta zajlanak, viszont a fránya vírushelyzet miatt szünetelni kényszerült. Az alábbi videóban egy rövid betekintést nyerhet az olvasó, hogy mire is számíthat, ha megnyitja kapuit a Csillagerőd.

Köszönjük a felvételeket a Liget Budapestnek.

forrás: Liget Budapest wikipedia

Bartolomeo Colleoni lovas szobra a komáromi Csillagerődben

👉A komáromi Csillagerődben látványos szoborkiállítás épül, ami Magyarország legjelentősebb szobormásolat gyűjteménye. Zömét a 20. század elején készítették a kor legszínvonalasabb öntőműhelyeiben. A gipsz szobrok, bár másolatok, koruknál fogva önmagukban muzeális műtárgyak. Jelentőségüket tovább növeli, hogy van köztük olyan szobor, aminek eredetije már megsemmisült. A gyűjtemény olyan gazdag, hogy képes lesz egy kiállításban bemutatni a kultúrtörténet legjelentősebb szobrait és domborműveit az antikvitástól a reneszánszig, olyan látványban, mintha az eredetiket látnánk. A Csillagerődben a kiállítás installálási munkálatai február végén kezdődtek, sajnos a járványügyi helyzet miatt március közepétől ideiglenesen szünetel.📍A kiállítás legjelentősebb darabja a „Colleoni”, azaz Bartolomeo Colleoni lovas szobra, már elfoglalta helyét a Csillagerőd nagycsarnokában, az Erőd főbejáratán belépve egyből látható. A szobor eredetije Velencében található, alkotója Andrea del Verrocchio 1481 és 1488 között készítette, és a világ egyik legjelentősebb lovasszobraként🐴 tartják számon. A Csillagerődben kiállításra kerülő gipszmásolat az építészeti tervekkel összhangban egy magas posztamensre került, a szobor így a kiállítótér padlójától számítva mintegy 14 méterre magasodik. A Mányi István építész által megálmodott kiállítótér kifejezetten a Colleoni köré készült, a szobrot így két szintről is szemügyre vehetik majd a látogatók.

Zveřejnil(a) Liget Budapest. dne Středa 15. dubna 2020