Pályázó neve:

Monostori Erőd Hadkultúra Központ Műemlékhelyreállító Ingatlanfenntartó -és Hasznosító Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság

Projekt címe:

Helyi mester – mesterien helyi

Szerződés száma:

TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01499

Támogatás összege (Ft):

5 000 000

Összköltség (Ft):

5 000 000

A támogatás mértéke 100%.

A projekt megvalósításának kezdete:

2020.10.26.

A projekt fizikai befejezésének határideje:

2021.10.25.  

Záró elszámolás benyújtásának határideje:

2022.01.23.

 

A projekt részletes szakmai tartalma a következő:

A projekt stratégia átfogó célja: Komárom kulturális és természeti örökségére, helyi értékeire és hagyományaira építő, azokat fejlesztő, aktív, erősödő, együttműködő közösség kialakítása, valamint a város nyitott, befogadó kisvárossá, egy határ-menti innovatív településsé válásának elősegítése.

A Monostori Erőd Nonprofit Kft. több éve megrendezi a Mesterségek dicsérete szabadtéri szezonzáró programot, melynek látogatottsága évről évre nő. A rendezvény alatt ezidáig a megyei népművészeti egyesület tagjai számára nyújtottunk bemutatkozási lehetőséget. Illetve színpadi fellépőkkel színesítettük a programsorozatot.

Ezt hangsúlyozva és kiegészítve projektünkkel hozzákapcsolódunk a Mesterségek dicsérete rendezvényhez. A helyi mester – mesterien helyi projekt célja, hogy felsorakoztassa a városban élő, dolgozó „helyi mestereket” s megmutathassa, megismertethesse magát. Ennek köszönhetően a három napos rendezvényen egy egységes installációval megjelenve mutathatja meg az általa készített portékáját.

A rendezvény alatt felelevenítjük a régi mesterségeket, s ezeket bemutatjuk a régi cégérekkel díszített zászlófelvonulással együtt, s ezzel párhuzamba állítjuk a mai kor vállalkozásait és bemutatjuk az azóta bekövetkezett változásokat. A Csillag erődben helyi képzőművészek alkotásaiból szervezünk kiállítást, s ehhez kapcsolódva tartunk kézműves foglalkozásokat a gyerekeknek, látogatóknak. Illetve interaktív fajátékokkal is játszhatnak a családok a szabadban. Emellett a színpadon a helyi néptánccsoport, népzenei együttes, gyerekzenekar és helyi fiatalokból álló zenekar számára is biztosítunk fellépési lehetőséget.

 

A projekt közvetlen céljai:

Célja a helyi termékek felkarolása, népszerűsítése; a helyi identitás részét képező kulturális örökségek, értékek megőrzése; a város és a városban működő gazdasági szereplők ismertségének növelése; a város turisztikai pozíciójának erősítése, megítélésének javítása; valamint a köz-, üzleti- és civil szféra közötti együttműködések szélesítése, mélyítése, ezáltal a lokális gazdaság megerősítése.

 

Közvetett céljai:

  • helyi termelők szélesebb körben való megismerése, ezzel számukra esetlegesen nagyobb bevétel generálása, helyi gazdaság élénkítése.
  • kiállítás ad a város kulturális értékeinek megőrzésére szélesebb körű lehetőséget
  • lehetőséget biztosít a közösségi életbe való becsatlakozásra
  • üzleti és civil szféra azonos szektorai között együttműködési lehetőségeket kínál fel.