Skip to main content

Kazamata

Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version

 

„Az észak- és Dél-komáromi erődrendszer látogatható kazamatáinak kibővítése”
(Komáromi Kazamata-túrák)

Pályázati azonosító: HUSK/1101/1.3.1/0188
Helyszín: Komárom, Öreg- és Újvár, valamint a Monostori Erőd
Vezető partner: Komárno Város Önkormányzata (SK)

A projekt magyarországi erődelemet érintő része a Monostori Erőd egyes épületrészeinek (kazamaták) kitakarítása, a várárokban bozót-és cserjeírtása, (lőszermentesítés után), a kazamaták pormentesítése, látogatók útvonalán a felületi egyenetlenségek megszüntetése, stb. 

A Komárnó városával közös pályázatunk, melyben a kazamatákat fejlesztjük, a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával valósul meg (EU ERFA  támogatás). A közös projekt  két fő részre osztható: a tevékenységek egy része a szlovákiai Öregvár és Újvár kazamatáiban és a várárokban, míg a másik része a magyarországi Monostori Erőd kazamatáiban és várárkában valósul meg. Mindkét erődben a várárok kitisztítása (lőszermentesítés, gyomok és fák kiírtása), és a kazamaták kitakarítása után az erődök ezen részein új turisztikai attrakciók kialakítása történik meg. Az észak-komáromi Öreg- és Újvárban így a kazamatában egy ún. vaklabirintus készül, illetve egy kisebb szabadtéri színpad kerül beszerzésre. A Monostori erődben a kazamatáiban az ún „Kazamata túrák” attrakció 4 részből fog állni: 1. „A Láthatatlan erőd. Az Erőd története és védelmi rendszere” című kiállítási egységben a komáromi erődrendszer, ezen belül a Monostori erőd történetét és működését mutatjuk be. 2. A „Sorozástól hazatérésig. Katonaélet a Monarchia korában” kiállítási blokk a monarchia-kori katonaéletbe nyújt betekintést, a komáromi katonákhoz köthető archív fényképek és korra jellemző bakanyelv egyes szavainak megismertetésével. 3. A „Kaland folytatódik” kalandfolyosó blokk kialakításával a látogatók számára lehetővé tesszük, hogy e különleges térsorokban, közegben ügyességi játékokon tegyék próbára tudásukat, erejüket. A 4. blokk az ún. „Élményfolyosó”, ahol a kazamaták különleges adottságait hang és fényjátékkal, ágyúrekonstrukciókkal és katona sziluettekkel tablókkal mutatjuk be. A projekt keretében a Monostori erőd várárkának egy szakaszán kisebb előadások megtartására alkalmas teret alakítunk ki. A projekt ezen részének megvalósítására a Monostori erőd 267.520 € tervezett költségvetésének 95%-át kapta támogatásként.

Projekt nettó költsége: 267.520 € (kb. 80MFt)

Finanszírozás: 95% pályázati támogatás, 5% önrész

Megvalósítás ideje: 2012.10.01. – 2014.10.01

Projekt státusza: Szerződött, megvalósítás folyamatban

Projekt események: Támogatási döntés jogerős 2012. április 29-én. A projekt fizikai megvalósítása az előkészítési munkálatokkal 2012. 10.01-én megkezdődött. A lőszermentesítés befejeződött, a kazamaták takarítására vonatkozó közbeszerzések 2014. januárjában kerülnek kiírásra.