Skip to main content

Kiadványok

Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Monarchia kiállítás
Egy titokzatos vízi lény nyomában
Foglalkoztató füzet

FOGLALKOZTATÓFÜZET 6-10 ÉVES GYEREKEKNEK

Egy titokzatos vízi lény nyomában

Az erőd játszófüzetét 6-10 éves gyerekeknek készítettük. Olivér és Gyöngyvér, az erőd kedves és pajkos denevérei segítségével megismerhetjük a boldog békeidő korabeli dunai hajózást, a Duna-menti mesterségeket, valamint bepillanthatunk az aranymosók és a hajóácsok világába. A mese egyszerre szórakoztat és tanít, ezen kívül a gyerekek számára izgalmas feladatokat is tartalmaz a kis színes füzet.


TERMÉSZETVÉDELMI FOGLALKOZTATÓFÜZET GYEREKEKNEK

7-12 éves, családdal vagy osztállyal érkező gyerekeknek ajánljuk az erőd természetvédelmi foglalkoztatófüzetét, ami ízelítőt ad az erődöt körülvevő növény- és állatvilágból, ill. feladatokat, játékokat is javasol. A füzet az első lépés a dr. Gyurkó János műemléki és természeti tanösvény kialakítása felé. A füzetben javasolt útvonal a későbbi tanösvény egy részét járja be.

A kiadvány egy nemzetközi projekt eredménye. A Monostori Erőd Nonprofit Kft. a velencei, przemysli és az észak-komáromi erődökkel együttműködésben nemzetközi ifjúsági cserét szervezett 2008 nyarán a Fiatalok Lendületben Program keretében. A résztvevő fiatalok ötletei alapján születtek a feladatok.

A munkafüzet három részben tölthető le a fájl nagy mérete miatt.

  • A foglalkoztatófüzet első része innen tölthető le.
  • A foglalkoztatófüzet második része innen tölthető le.
  • A foglalkoztatófüzet harmadik része innen tölthető le.

Hasznos időtöltést kívánunk!


SZOVJET ÉVTIZEDEK A MONOSTORI ERŐDBEN

Az erőd 2011-ben negyedik alkalommal szervezett nemzetközi ifjúsági cserét, ezúttal az észak-komáromi CSEMADOK Szervezettel és a lengyel Przemysl várossal együttműködve, 2011. június 22 - július 1-jéig. A projekt az „UFO” – (unidentified fabulous object – azonosítatlan, de csodálatos objektum) címet kapta.

Honnan a cím? Az Erőd sok titkot rejt, ezek közül kiemelkedő az 1945-1990-ig tartó időszak, amikor az épületet és a várost szovjet csapatok tartották megszállás alatt. Ez alatt a 45 év alatt magyar állampolgár nem közelíthette meg az erődöt. Erről az őrtoronyban figyelő fegyveres katonák gondoskodtak. A városban sok pletyka  járt arról, hogy mit rejtegetnek a boltíves, monarchia-korabeli falak, de igazán még ma sincs válasz erre a kérdésre. Azt tudjuk, hogy a Déli Hadseregcsoport legnagyobb Közép-európai fegyverraktára volt, ha felrobban, ma nem itt folyik a Duna.

A program során a fiatal résztvevők olyan szemtanúkkal beszélgettek, akik 1990 után elsőként léptek be az épületbe. Megismerték a Monostori erőd szovjet időszakát, -amenniyre ez lehetséges -, és interjúkat készítettek komáromi lakosokkal arról, hogy mit tudnak ezekről az évekről. Végül egy ismeretterjesztő és foglalkoztató füzetet állítottak össze azzal a céllal, hogy az erődbe látogató fiatalok minél több ismeretet szerezzenek a szovjet múltról és generációkon átívelő beszélgetés induljon a városban történtekről. Így válik az erőd azonosítatlan, ismeretlen, de csodálnivaló és izgalmas objektummá, hogy visszautaljunk a projekt címére.

Kérjük, töltse le a füzetet, és az abban olvasott történetek segítségével keresse családjával vagy osztályával a szovjet nyomokat az erődben!

Ehhez jó szórakozást és kutakodást kívánunk!

A füzet 2 részben tölthető le a fájl nagy mérete miatt.

  • Az első rész innen tölthető le.

  • A második rész innen tölthető le.

A projekteket a Fiatalok Lendületen Programon keresztül az Európai Bizottság támogatta.


HUSZÁRFIGURA

A letöltött figurát a gyerekek kedvük szerint kiszínezhetik, és milton kapoccsal rögzítve a paripa már vágtathat is.

A figurát innen töltheti le.

A huszárt Bokor Anita rajzolta.  http://mokka.org.hu/


REJTVÉNY

Rejtvényes feladatlapunkat középiskolásoknak és felnőtt érdeklődőknek ajánljuk. A megfejtésben sokat segíthet egy túra az erődben. A feladatok használhatóak az új ismeretek feldolgozására, rendszerezésére szakköri, vagy tantermi körülmények között, de családi kirándulás kiegészítő programjaként is szórakoztatóak lehetnek.

A feladatlapot innen töltheti le.

A megoldást itt találja.