Zseniális monumentalítás jellemzi az épülő vagy jobban mondva a 94,5%-ban megépült, új komáromi Duna-hídat.

Hogy mi köze az új komáromi Duna-hídnak a Monostori Erődhöz?


Egyrészt a monumentalitásuk, amire mondunk is néhány példát, a lehengerlő nagyságukat szemléltetve. Másrészt pedig a Monostori Erőd az egyik legkiválóbb helyszín arra, hogy lehengerlő képeket készítsünk a hídról.

Kezdjük a Monostori Erőd udvarával, ami akkora, hogy párhuzamosan négy bajnoki foci rangadót lehetne levezényelni, hiszen négy futball pálya is elférne, a bejárattól a Nyugati bástyáig húzódó területen.

Az új komáromi Duna-híd hossza 622,69 méter, ami azt jelenti, hogy Usain Bolt a csúcsformájában, hozzávetőlegesen 1 perc alatt futná keresztül. Ha azzal számolunk, hogy a 200 métert közel 20 mp alatt futja le.

via GIPHY


Míg a Monostori Erőd becslések szerint 88 millió téglából épült, aminek java részét helyben bányászták, vésték, faragták meg, addig az új komáromi Duna-híd 37 darab, egyenként közel 165 tonnás alkotóelemből tevődik össze, amit emberfeletti precizítással illesztettek össze a hídépítők.

A Monostori Erődöt közel 200.000 katona elhelyezésére tervezték, amire 640 db kisebb-nagyobb helyiség állt volna rendelkezésre. Ezeken belül elkülönítettek lovardát, legénységi szárnyat és előkelő tiszti szárnyat. Nem beszélve a több kilométer hosszú, földalatti, kalandos folyosórendszerről (hívd: kazamata), amit az egyik legizgalmasabb bejárni mai szemmel.

Az új komáromi Duna-híd egyik, ha nem a leglátványosabb eleme a közel 95 méter magas, hídat tartó pilon, ami lehengerlő látványt nyújt akár madártávlatból, akár közvetlen közelről. ( A pilon függőhidakferdekábeles hidak és feszített-függesztett hidak függőleges vagy közel függőleges tartószerkezeti eleme. a szerk.)

És most jutottunk el oda, hogy miért köthető az új Duna-híd a Monostori Erődhöz. Mert ha igazán különleges és egyedi fotókkal akarod elkápráztatni a barátaidat, akkor ellátogatsz az erődbe, hogy a monumentálisan magasodó pilonról olyan képeket készíts, amitől tátva marad mindenkinek a szája.

via GIPHY

A képet készítette: Szili Ferenc, Komárom