A Monostori Erőd október 22-24. között rendezvény miatt nem látogatható. Ellenben a Csillagerőd október 22-24. között 9-17-ig látogatható.

“A komáromi erődrendszer Közép-Európa legnagyobb erődrendszere, mely magába foglalja a Csillagerődöt, a koppánymonostori homokhegyen a Monostori Erődöt és a Nagyigmánd felé vezető út mellett az Igmándi Erődöt.”

SZOLGÁLTATÁSAINK

helyszín bérlés

Rendezvény. Konferencia. Esküvő. Film

csapatépítés

Indoor - Outdoor programok

turisztikai csomagok

Diákcsoportoknak. Felnőtt csoportoknak.

Kikötő

Duna 1769,70 fkm jobb parti szelvény

múzeum pedagógia

Interaktív élményprogramok. Kiadványok.

DIGITÁLIS ERŐD

KVÍZEK, REJTVÉNYEK, JÁTÉKOK. NÉZD MEG, TÖLTSD LE, INFORMÁLÓDJ JÁTÉKOSAN.

ERŐD BLOG

II. világháborús hadijátékok

Két év kényszerszünet után idén október első hétvégéjén berrrobbbantjuk az erőd udvarát. NAGY DURRRANÁS LESZ! A korábbi évekhez hasonlóan a hétvége fő attrakciója a több száz hagyományőrt és több tucat
Read More

Nyilatkozat

A Facebookon az N.A.A.F. (Nemzetközi Amerikai Autós Fesztivál) hírfolyamában 2021.08.10-én 18 órakor megjelent bejegyzése szerint “Az Erődben az előző rendezvény utómunkálatai még tartanak, így a mai napon még nem lehet
Read More

Nemzeti Ünnepi Játék

Nemzeti Ünnepi Játék Mozgasd meg szürkeállományod az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeit feldolgozó kvízünkkel. Vagy tedd próbára hibakereső képességedet az 1848/49-es eseményeket megjelenítő festményeken. De találsz klasszikus keresztrejtvényt is a
Read More

PACAL ÉS A DOLGOS HÉTKÖZNAPOK

A Monostori Erőd saját gyártású websorozata.

MÁSODIK ÉVAD

ELSŐ ÉVAD

"A homokba zárt történelem."- 1871 óta

Monostori Erőd

A Monostori erőd - Közép-Európa legnagyobb újkori erődje - 1850 és 1871 között épült. Az UNESCO Világörökségi Várományosi Listáján szereplő, klasszicista stílusú hadtörténeti műemlék lenyűgöző látványt nyújt hatalmas, precízen faragott kövekből épített falaival, a védműveket borító 3-4 méter vastag földtakarójával és több kilométer hosszú földalatti folyosórendszerével (kazamata-hálózatával). Monumentális méreteit bizonyítják a következő adatok: az erőd 25 hektárt foglal el, teljes területe lőterekkel együtt 70 hektár, épületek alapterülete 25 680m2, a helyiségek száma 640. Az erődben élő katonák legmagasabb létszáma 8000 fő volt.

Csillagerőd

A Csillag erőd - melynek elődje a törökkori Szent Péter palánk - az Öregvár keleti bástyájával szemben fekszik. Pállfy Miklós főkapitánysága alatt, 1568-ban kezdték építeni. 1586 nyarára készültek el a 100-100 lovas befogadására képes hídfők. A hídfőerődök feladata az volt, hogy óvják a meglepetésszerű támadásoktól a központi erődöt, blokkolják a folyami hajóforgalmat, védjék a meglévő, vagy szükség esetén épülő hajóhidat és támaszpontul szolgáljanak a támadók elleni lovasportyáknak. A török harcok elmúltával az erődrendszer elvesztette fő funkcióját, ezért elhanyagolták.

Igmándi Erőd

Az Igmándi erődöt, a komáromi erődrendszer legfiatalabb és legdélibb tagját 1871-ben kezdték el építeni. A tervezők az erőd alaprajzát úgy alakították ki, hogy széles arcvonallal rendelkezzen, így biztosítva azt, hogy a lehető legtöbb löveg nézzen az ellenség irányába. A zárt erődudvar északi oldalát egy laktanya zárta le. Az udvarból alagutakon keresztül lehetett a koffereket és a vállkoffereket megközelíteni. Az erőd védelmét a szabályzat szerint egy-négy század és 16-20 löveg látta el.

TUDTAD?

A MONOSTORI ERŐD ENNYI

0
HELYISÉGBŐL ÁLL
0
ÉVIG ÉPÜLT
0
TÉGLÁBÓL ÉPÜLT

KÉP GALÉRIA

MONOSTORI ERŐD

CSILLAGERŐD

IGMÁNDI ERŐD

KAPCSOLAT

2900 Komárom Duna part 1.
06 34 540 582
info@erod.hu
Font size
colors