Az index-en megjelent legújabb cikket olvasva, várhatóan még több látogatót felcsigázott a hír, hogy mielőbb láthassa az egyedülálló szobor másolatokat a Csillagerődben.

Azonban azt egyelőre megerősíteni nem tudjuk, hogy a nyáron erre már lehetőség lesz, de nagyon bízunk benne, amit a Liget Budapest facebook bejegyzésében olvastunk, hogy ez év őszén már meg lehet csodálni Donatello és Michelangelo szobrait.

Na, de lássuk milyen gipsz szobrokat is láthat majd a nagy közönség?

A legnagyobb látványosság, amiről már korábban is írtunk, az Bartolmeo Colleoni velencei lovas szobra lesz, Verrocchio mester tizenötödik századi emlékművének másolata, ami már a nagyteremben magasodik. A monumentális lovas szobor mellett kerül kiállításra egy Donatello replika is, mégpedig Erasmo de Narni padovai születésű zsoldosvezér emlékműve, akit gúnynevén csak úgy emlegettek kortársai, mint a “hízelgő macska”.

Az eredeti Erasmo de Narni. Forrás: wikipedia

Az eredeti lovas szobor megalkotásának érdekessége, hogy Donatello azidáig lovas szobrot bronzból még nem csinált. Nem csoda, hogy a mestermű elkészültéhez, közel 7 évre volt szüksége Donatellonak.

Szőcs Miriam, a Szépművészeti Múzeum szoborgyűjteményének vezetője, az index-nek tett interjújában elmondta, hogy

Az antikvitás óta először ez a két köztéri lovas szobor készült el a reneszánsz Itáliában. Talán nincs is több olyan gipszgyűjtemény, amelyben mindkettő megtalálható. – Szőcs Miriam

A lovasszobrok mellett megcsodálhatjuk még a Nicola Pisano-szószéket, amelynek eredetije Sienában látható. Továbbá itt lesz kiállítva a firenzei Paradicsom kapuja, mely Lorenzo Ghiberti keze munkáját dicséri, amit aztán maga Michelangelo nevezet el a Paradicsom kapujának, avagy Porta del Paradiso-nak. Eredetileg huszonnyolc jelenet díszítette volna a kaput, de aztán tízre csökkentették, melynek témája az Ószövetség.

Az eredeti Porta del Paradiso. Forrás: wikipedia

Most pedig kulcsoljuk össze a kezünket, csukjuk be a szemünket és egy emberként gondoljunk erősen arra, hogy 2021-ben testközelből, akár maszkot viselve is, de láthassuk már ezeket a monumentális alkotásokat.

Borító kép: index.hu

Recommended Posts